Hoe heet in de geologie het door breuken begrensde gedeelte van de aardkorst

Hoe heet in de geologie het door breuken begrensde gedeelte van de aardkorst

In de geologie heet het door breuken begrensde gedeelte van de aardkorst een tektonisch plaat. Als we over tektonische platen spreken dan hebben we het over de grote stukken aardkorst die de aardkorst vormen, waardoor de landmassa’s en oceanische platen ontstaan. Deze platen zijn meestal een paar honderd kilometer dik en bestaan uit vaste aardlagen die op verschillende manieren kunnen bewegen. Zo kan het een grote continentale plaat zijn, zoals de Afrikaanse plaat of kleinere oceanische platen, zoals bijvoorbeeld de Juan de Fuca-plaat.

Breuklijnen

Tektonische platen worden begrensd door breuklijnen, waaronder de meest voorkomende transformatiebreuken. Transformatiebreuken zijn gebieden waar twee aardplaten langs elkaar schuiven, waardoor er een breuk of een scheur in de aardkorst ontstaat. Breuken kunnen ook worden veroorzaakt door divergentie, waar twee platen uit elkaar bewegen, waarbij nieuwe aardlagen worden gevormd. Tenslotte kan convergentie ook breuken veroorzaken, waar twee platen tegen elkaar botsen, waardoor een gebied met hoge druk en spanning ontstaat.

Conclusie

In de geologie heet het door breuken begrensde gedeelte van de aardkorst tektonische platen. Tektonische platen zijn een essentieel onderdeel van de aardkorst en beïnvloeden de geologische processen van de aarde, zoals aardbevingen, de vorming van bergen en oceanische ruggen.

Ontdek ook: Hoe heet de krachtige oostelijke wind in de middellandse zee?

Lees meer over puzzelwoorden in het puzzelwoordenboek.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *